Kje smo


Zasavje je najmanjša regija v središču Slovenije. V razgiban hribovski svet so rečice urezale tri podolgovate doline, kjer so nastala občinska središča Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. Zaradi bogatih ležišč rjavega premoga se je že pred dvesto leti začela razvijati industrija in regijo preoblikovala v pomembno industrijsko središče.

Na 264 km2 prebiva blizu 43 tisoč ljudi – njihov število v zadnjih letih upada. Zagorje ob Savi je največja občina po površini in številu prebivalstva, največje mesto so Trbovlje, vzhodni rob regije sodi v občino Hrastnik.

Zasavje je od leta 1848 s svetom povezano z železnico, ki je del 5. koridorja od Benetk do Kijeva in 10. koridorja od Salzburga do Soluna. Po severnem robu regije teče avtocesta Avtocesta A1 Šentilj-Srmin, ki je sestavni del 5. evropskega prometnega koridorja Lyon-Kijev in se navezuje na evropske ceste E70 (La Coruňa-Trabzon), E57 (Sattledt–Ljubljana) in E59 (Praga–Zagreb).

Razdalje do pomembnih prometnih vozlišč in poslovnih središč so relativno kratke. Do Ljubljane je 60 km, do Maribora 90, Dunaj in Benetke so oddaljene manj kot 300 km, okrog 450 km je do Beograda, Budimpešte in Münchna. Letališče Ljubljana je oddaljeno 64 km, od sto do dvesto km so oddaljena letališča Zagreb, Celovec, Gradec in Trst. Okrog 170 km meri razdalja do pristanišč Koper, Trst in Reka.