Druga skupina podjetnikov vstopa v usposabljanje


V ponedeljek, 16. 3. 2015, začenja z usposabljanjem v programu Podjetno v svet podjetništva HRT (PVSP HRT) druga skupina potencialnih podjetnikov. Prva skupina že deluje v RR centru Hrastnik (Cesta 1. maja 83), druga pa se bo usposabljala vprostorih Regionalnega centra za razvoj v Zagorju (Podvine 36). Tam bo ob 9. uri tudi uradni začetek s predstavitvijo programa, udeležencev in njihovih idej.

Na razpis Regionalnega centra za razvoj se je tokrat prijavilo 18 brezposelnih iz občin Hrastnik in Trbovlje, strokovna komisija pa je pri izbiranju enajsterice upoštevala podjetniško idejo in njeno uresničljivost, podjetniške lastnosti kandidata, njegova znanja, veščine in izkušnje ter njegovo motiviranost. Med izbranimi ima osem kandidatov stalno prebivališče v Trbovljah, trije pa v Hrastniku. Izbranih je bilo pet moških in šest kandidatk. Osem udeležencev ima peto stopnjo izobrazbe, trije pa šesto. V program vstopajo z različnimi proizvodnimi in storitvenimi podjetniškimi idejami, kot so intelektualne storitve, izdelava poliamidnih vrvic, mobilna aplikacija za gluhe in naglušne, oblikovanje in izdelava nakita, vzreja polžev, izdelava miz za kampiranje, mizarska dela, mobilni sistem za naročanje in ogled izdelkov, prenova stanovanjskih prostorov, izdelovanje kovinskih predmetov in namiznoteniška šola.

PVSP HRT je eden izmed ukrepov razvojne podpore za območje občin Hrastnik, Radeče in Trbovlje, s katerimi naj bi zmanjšali razvojne ovire in spodbudili gospodarsko dejavnost, torej nastajanje novih podjetij in delovnih mest. Izbrani kandidati bodo sklenili štirimesečno delovno razmerje. V tem času bodo s pomočjo mentorjev razvijali svoje podjetniške ideje in nabirali znanja za lastno podjetniško pot.

Letos bosta objavljena še dva razpisa, tako da bo v program vključenih 43 posameznikov. Cilj projekta, za katerega zagotavlja sredstva Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, je, da najmanj 35 odstotkov udeležencev v enem letu po zaključku usposabljanja odpre podjetje in se v njem zaposli ali pa se samozaposli.